Samin blogi

Ammatillisen koulutuksen taso syöksyssä

Suomi on tunnettu koulutuksen laadustaan maailmalla, vaikka totuus on tällä hetkellä toisenlainen. Kun koulutuksesta leikataan koko ajan vain enemmän ja enemmän niin kohta ei ole enää mistä leikata. Hyvä esimerkki on miten Hyria sivuuttaa opettajien ammattitaitoa korvaamalla heidät ammatillisilla ohjaajilla. Ja sen seurauksena opiskelijat saavat aiempaa vähemmän opettajan antamaa opetusta, tukea ja ohjausta. 
Elokuussa 2011 muutettiin ammatillisten aineiden opetushenkilöstön kelpoisuuksista annettua asetusta ja keskeisin muutos on, että kelpoisuus määräytyy annettavan opetustehtävän mukaan. Pääsääntönä on, että ammatillisia aineita opettavalta opettajalta vaaditaan soveltuva korkeakoulututkinto, 3 vuotta alan työkokemusta ja pedagogiset opinnot. Mutta nyt Hyria lyttää nämä vaatimukset, kun se yrittää korvata opettajan ohjaajalla jolta ei vaadita niin paljon
Olen itsekin tällä hetkellä opiskelemassa tässä koulussa, joka leikkaa opettajien työtä ja vaarantaa yksilölliset opintopolut. Nämä yksilölliset opintopolut ovat varsinkin ammattikouluissa elintärkeitä jokaiselle oppilaalle, sillä niillä muovataan oppilaan ammattitaito, ja ne erikoiskyvyt mitä oppilas ei välttämättä voi valjastaa tavallisessa opetuksessa.
OAJ:n Hyrian opettajat ry:n tiedotteen mukaan Hyria työnantajana yrittää korvata opettajankoulutuksen saaneiden työtä edullisemmalla ohjaajien työllä, vaikka mikään ei osoita, että opetuksen tarve olisi vähentynyt. Opettajia vaaditaankin opettamaan ja valmistelemaan ohjaajalle ne asiat, jotka opettaja aiemmin itse opetti opiskelijoille. Tähän Hyrian opettajat vastasivat ulosmarssilla.
Ohjaaja toimii opettajan työparina ja voi ohjata yksittäistä opiskelijaa, kun tämä harjoittelee työskentelyä. Opiskelijaryhmän opettaminen, ohjaaminen sekä ryhmien organisoiminen ovat kuitenkin opettajan työtä, joka edellyttää pedagogista osaamista. Hyrian tekee tätä taloudellista syistä muista se ei kuitenkaan ole säädösten mukainen syy olla järjestämättä opetusta.
Ammatillisen koulutuksen leikkausten yhteenlaskettu summa nousee 220 miljoonaan euroon alkuperäisestä 190 miljoonasta eurosta. Kun opetuksesta leikataan näin paljon ja vielä kun koulutuksen kustannuksista 70% menee palkkaan niin tämä luo työttömyyttä ympäri suomen. Pelkään vain kuinka paljon tämä alentaa koulutuksen laatua, jos sitä laaduksi voi tämän jälkeen kutsua.
Oppilaitoksissa leikkaukset supistavat koulutustarjontaa, lähiopetusta ja mikä tärkeintä opettajien määrää. Näillä näkymin lähiopetus kutistuu alle 20 tuntiin eli se laskee noin 10-15%. Puhumattakaan opetusvälineistä, tiloista ja opettajien palkoista jotka ovat alhaiset, jos sitä vertaa siihen määrään työtä mitä opettajat tekevät nuorien tulevaisuuden vuoksi.
Nyt täytyy toimia nopeasti, että saamme pidettyä suomalaisen koulun maailman parhaana kouluna, jotta seuraavatkin sukupolvet voivat nauttia laadukkaasta ja ammattitaitoisesta opetuksesta. Ja tämä on yksi vuoden 2019 eduskuntavaalien vaaliteemoistani ja toivottavasti asia mihin pääsen vaikuttamaan eduskunnassa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olet oikealla asialla, mutta valitettavasti edustamasi puolue on päävastuussa noiden leikkausten suhteen. Olisikin toivottavaa, että kokoomuksen sisältä löytyisi enemmänkin rohkeutta vastustaa puolueenne hallituksessa harjoittamaa politiikkaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Suomi ei pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla".
Siinä hallituksen kanta.
Jopa aktiivimalli on valjastettu tuon hyväksi: Työttömän on mm. käytävä tekemässä yrityksissä palkatonta työtä saadakseen pitää korvauksensa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja samalla tehdään tälläisiä surkeita uudistuksia:
"Vuodesta 2018 eteenpäin, ilman ammattillista koulutusta olevat aikuiset joutuvat opiskelemaan myös "yleisisivistävät aineet" aikuiskoulutuksen" puolella sisältäen englannin, matematiikan, äidinkielen, kemian, fysiikan, Historia, ja mitän näitä muita on"
Siis oletaan että olet 40-vuotias tehtaassa ollut töissä koko ikäsi, et ole tarvinnut opiskella ammattia, vaihdat ammattia ja lähdet opiskelemaan aikuiskoulutuksena.. Vielä ennen tätä tulevaa vuotta olisit opiskellut ammattiin noin 1-2 vuodessa.. Nyt opinnot venyy ainakin vuodella ellei toisella mokomalla!

Itselläni on samanlainen tilanne olen 26-vuotias ilman ammattia.. menen logistiikkaa lukemaan aikuiskoulutuksena.. Kaikki nuo turhat asiat pitäisi jaksaa opiskella!

Ihan älytöntä!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Älkää vain nuoret lähetkö mihinkään ammattikoulutasoiseen yksityisille aloille tähtäävään koulutukseen. Mitään tulevaisuutta suurimmalla osalla ei ole. Kilpailu verotuksella kikkailevan ulkomaisen työvoiman kanssa on se tulevaiuus jota siellä tarjotaan. Se syö palkat ja työpaikat. Jotkut tietenkin aina pärjäävät ja jos yrittäjyys kiinnostaa, niin sitten.

Pitäisi tähytä julkiselle. Toinen vaihtoehto on amk tasoiset koulutukset. Näistä on helpompi siirtyä, vaikkapa ulkomaille töihin ja palkkaus sekä olosuhteet ovat siedettäviä.

Toimituksen poiminnat